Кольоровий лютий. Тиждень другий – буряковий + 3 швидких рецепти з буряка

Сонце вже добряче пробивається повз хмари, небо блакитніше і це вже дуже покращує настрій. Але так гарно це все виглядає з вікна власного житла. Коли виходиш на вулицю, під ногами сніг змінює калюжі і градусник повільно виборює плюсові температури. Зараз як ніколи потрібні вітаміни та яскраві кольори на тарілці.
Тож тиждень другий – червоний. Буряк добре відомий в Україні коренеплід. Знаємо, що він дуже корисний. Перша бурякова асоціація – це борщ. Напевно, кожна українська господиня має власний рецепт цієї страви. Тому, ми вирішили не розповідати очевидного і запропонувати вам своє рішення на буряк.
В рамках червоного бурякового тижня пропонуємо вам три дуже прості та швидкі в приготуванні рецепти. А саме головне, що вони корисні та дуже яскраві. Щоб максимально пришвидшити процес, необхідно наперед відварити буряк. В такому випадку приготування всіх трьох страв займе 30-40 хвилин.

Салат з буряку, сочевиці та яблук
Це самий простий, але дуже поживний салат. Він складається усього з чотирьох основних інгридієнтів, два з яких можна заготувати наперед.
Знадобиться
1 буряк
1 велике яблуко
100 грам червоної сочевиці
пучок зеленої цибулі
бальзамічний оцет
оливкова олія
сіль, перець
1 ч.л. сухого базиліку
нежирний домашній сир (опційно)
Готуємо
Ну тут все дуже просто.
Буряк відварити і охолодити.
Сочевицю відварити згідно інструкції на упаковці. Якщо ж сочевиця була придбана на вагу, то просто засипте одну міру сочевиці в дві міри киплячої води і варіть поки не випариться вода (10-15хвилин).
Буряк та яблуко нарізати кубиками улюбленого розміру. Дрібно покришити зелену цибулю.
Змішати всі інгридієнти і заправити олією та оцтом. Присипати базиліком. Посолити та поперчити за смаком.
Варіанти
За бажанням чи в сезон можна використати свіжий базилік.
Оцет може бути будь який улюблений, аби натуральний: винний, ягідний чи яблучний. Бальзамічний – додає додаткової солодкавості.
Бурякове різотто
Знадобиться
1 середня цибулина
1 зубчик часнику
200 грам вареного буряка
150 грам рису для різотто
1 столова ложка цукру
500 мл овочевого бульйону
50 мл червоного вина
1 столова ложка вершкового масла
50 грам пармезану
Сіль
Перець
Готуємо
Дрібно порізати цибулю і часник. Розмір кубика має приблизно дорівнювати розміру рису. На сковорідці з товстим дном розігріти олію. Протушкувати цибулю з часником до прозорості.
Буряк порізати на дрібні кубики і відправити у сковорідку. Додати цукор і декілька хвилин карамелізувати буряк.
Додати рис і трохи просмажити. Влити вино і готувати поки не випарується алкоголь.
Вливати бульйон, приблизно по одному черпаку, і повільно готувати на малому вогні.
Готувати поки страва повністю поглине бульйон і рис стане ніжним (але не перетвориться на кашу). Це займе приблизно 20 хвилин. Додати масло та пармезан.
Посолити та поперчити і подавати на подушці з руколи або просто саме різотто.
Варіанти
Якщо ви не вживаєте алкоголь, то червоне вино можна замінити такою ж кількістю бурякового соку.
Цукор можна замінити медом, сиропом агави чи кленовим сиропом.

 

Брауні з буряком
Знадобиться
1 великий або 3 мальньких варених буряка
3 яйця
3 столові ложки цукру
0,5 чайної ложки кориці
морська сіль
1 склянка борошна
0,5 чайної ложки розпушувачу для тіста
0,5 склянки грецьких горіхів
0,25 склянки какао
1 плитка чорного гіркого шоколаду
для шоколадної помадки:
1 плитка чорного гіркого шоколаду
4 столові ложки молока
1 столова ложка олії
2 столові ложки меду чи кленового сиропу
Готуємо
Духовку розігріти до 180 градусів. Форму для випікання викласти пергаментом. Приблизний розмір квадратної форми – 20х20см.
Буряки порізати на кубики і викласти в блендер. Туди ж відправити яйця, цукор, корицю і дрібку солі. Все це взбити в однорідну гладеньку масу.
В окремій мисці перемішати борошно, розпушувач, какао, подрібнені горіхи та шоколад. Додати цю суміш до бурякової маси. Дуже добре все вимішати і перекласти до форми. Запікати в розігрітій духовці 20 хвилин.
Для помадки, усі складники покласти до невеличкої кастрюльки та розтопити на маленькому вогні.
Готове брауні змащуємо помадкою. Можна задекорувати кокосовою стружкою та ягодами.
Варіанти
Для версії безглютенової, борошно можна замінити на подрібнений мигдаль. Також молоко звичайне можна заступити кокосовим.
Для більш яскравого вигляду, кокосову стружку можна перемішати з буряковим соком і підсушити в духовці 10-15 хвилин разом з брауні час від часу перемішуючи. Тоді ваші брауні стануть ще більше червоні.
Смачних вихідних! Сподіваємося наші рецепти потраплять до вашої кулінарної книги і поповнять запас корисних страв з локальних продуктів. Маєте свої улюблені рецепти з буряка? Діліться у коментарях. Всім буде цікаво і нам також.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *