Кольоровий лютий. Гарбуз на перше, на друге і на десерт. Три улюблені рецепти з гарбуза

Можна зробити всі три страви як повноцінний осінній помаранчевий обід, а можна смакувати кожною окремою.

Гарбузова крем-зупа

Ця зупа абсолютний фаворит осінньо-зимового періоду в нашій Набазарській сім’ї. Вона смакує абсолютно всім, навіть тим, кому ледве виповнилося 2 роки.

Знадобиться

700 грам гарбуза

1 велика цибуля

1-2 зубчика часнику (за бажанням)

1-2 картоплини

100 мл вершків

0,5 чайної ложки білого перцю

імбир (за бажанням)

мускатний горіх (за бажанням)

сіль, перець

2 столові ложки оливкової олії

1 столова ложка вершкового масла

гарбузове насіння для подачі

Готуємо

Гарбуз, цибулю та картоплю почистити та нарізати на довільні шматки. В каструлі з товстим дном розігріти олію та масло. Покласти в каструлю цибулю та часник (якщо використовуєте). Потушкувати доки цибуля не стане прозорою і м’якою. Додати білий перець, імбир, мускатний горіх і перемішати хвилинку, щоб спеції випустили свій аромат.

Додати гарбуз і потушкувати 5 хвилин час від часу помішуючи. Після цього викласти в каструлю картоплю і залити доверху гарячою водою або овочевим бульйоном. Залишити варитися до готовності. Це займе 15-20 хв. Вимкнути і охолодити. Все це можна зробити заздалегідь.

Перед подачею на стіл збити зупу в блендері і поставити на вогонь прогріватися. Додати вершки і посолити за смаком.

Пропозиція подачі

Підсмажте гарбузове насіння і посипте ним зупу. Можна покласти грінки або сир (наприклад, бринза) всередину зупи. Також можна їсти з домашніми грінками запеченими з сиром.

Варіанти

Якщо ви не вживаєте молочні продукти, то вершкове масло та вершки цілком можна відмінити. Вийде чудова вегетаріанська зупка.

Гарбузові палюшки

Готуючи вперше, може здатися, що ця страва марудна та потребує багато часу, але якщо пристосуватися, то все вийде швидко. А результат потішить усю родину.

Знадобиться

800 грам гарбуза

1,5 склянки борошна

1 жовток

2 столові ложки вершкового масла

50 грам дрібно натертого гострого сиру (типу пармезан, можна використати козиний витриманий)

свіжозмелений чорний перець

для поливи:

125 грам вершкового масла

2 чайні ложки сухого орегано

морська сіль

свіжозмелений чорний перець

Готуємо

Гарбуз необхідно почистити, нарізати кубиками і відварити до готовності. Воду злити в каструльку. В ній ми потім варитимемо наші палюшки.

Протерти готовий гарбуз через сито і додати вершкове масло. Поставити каструльку з гарбузом та маслом на невеликий вогонь та готувати, час від часу помішуючи, доки не випарується вся рідина. Маса має стати максимально щільною.

Додати до готової маси борошно, жовток, свіжозмелений чорний перець і все гарненько перемішати.

За допомогою чайної ложки формувати в долонях палюшки і викладати на присипану борошном поверхню. Для гарного візерунку можна приплюснути палюшки виделкою.

В киплячу воду, в котрій варився гарбуз, опускати палюшки на 2-3 хвилини.

Приготувати поливку: розтопити вершкове масло, додати орегано, сіль і перець. Прогріти на малому вогні 30-40 секунд.

Палюшки подавати з поливкою, присипавши сиром.

Гарбузовий пиріг з горіховою крихтою

Знадобиться

для тіста:

1,25 склянки борошна

0,5 столової ложки цукру

3 столові ложки крижаної води

100 грам вершкового масла

0,5 чайної ложки солі

для начинки:

500 грам м’якоті гарбуза

1 склянка цукру

100 грам вершкового масла

3 яйця

для крихти:

0,3 склянки очищених грецьких горіхів

0,3 склянки борошна

0,25 склянки цукру

1 чайні ложки молотої кориці

2 столові ложки вершкового масла

щіпка мускатного горіху

Готуємо

Спочатку тісто. Борошно просіяти разом з сіллю. Додати цукор і нарізане кубиками масло. Розтирати тісто руками до отримання крихт. Це необхідно робити максимально швидко, щоб масло під пальцями не топилося. Влити в отримані крихти крижану воду і замісити гладке тісто. При необхідності додати ще трохи води.

Зробити з тіста кульку, загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на годину. На присипаній борошном поверхні розкатати тісто в коло діаметром приблизно 32 см. Потім викласти в форму з невисокими бортиками діаметром 23 см так, щоб були закриті і дно форми і бортики. Зайве тісто зрізати і повернути форму з тістом в холодильник ще на годину.

Накрити тісто листом пергаменту, всипати суху фасольку і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. Після висипати фасолю, забрати пергамент і повернути форму в духовку ще на 5 хвилин. Дати трохи вистигнути. Духовку не вимикати.

Поки охолоджується корж, приготувати гарбузову начинку. Гарбуз нарізати невеликими шматками і відварити в киплячій воді до м’якості. Це займе коло 15 хвилин. Збити гарбуз у блендері разом з цукром і маслом. Продовжуючи збивати, ввести по одному яйця. Влити начинку в форму з тістом.

Приготувати крихту. Горіхи дрібно порубати. Змішати борошно, цукор, корицю, мускатний горіх і масло. Додати горіхи і добре перемішати. Рівномірно висипати крихту на пиріг. Поставити в духовку на 45 хвилин. Після випікання дати вистигнути на решітці.

Варіанти

Якщо ви не любите дуже солодке, то рекомендую зменшити кількість цукру в начинці і крихті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *